vrijdag 7 augustus 2009

Workshop 'Leren in sociale netwerken' (1 september, Surfnet)

Op 1 september gaat de kenniskring van het lectoraat 'Werkplekleren en ICT' bij de NHL van start. De lector is Hans Hummel en ondergetekende maakt deel uit van de kenniskring. In dat kader ga ik mij richten op communities of practice en hun rol in kenniscreatie en kennisdeling in settings waar professionals werkgerelateerde competenties ontwikkelen samen met peers. Ik zal op deze weblog ook over het werk in de kenniskring regelmatig rapporteren.
Een van de eerste professionaliseringsactiviteiten voor mijzelf zal zijn het meedoen aan de workshop Leren in social networks, welke wordt georganiseerd door Surfnet op 1 september. Meer informatie is te vinden op http://www.surfnet.nl/nl/bijeenkomsten/Pages/WorkshopLereninsocialnetworks.aspx

donderdag 6 augustus 2009

E-learning is meer dan ict

De zomer is volop aan het zomeren, vakantie viert hoogtij en het is rustig op de weg. Volop tijd en rust om lekker aan de slag te zijn voor volgend jaar. Allemaal leuke dingen. Artikelen schrijven, onderwijs ontwikkelen, onderzoek voorbereiden, studenten begeleiden, en daarbij natuurlijk de ontwikkelingen een beetje bijhouden van educatieve technologie. E-learning is wat mij betreft een beetje oubollige term want iedereen verstaat er iets anders onder. Blackboard gebruiken is dus in my humble opinion geen e-elarning. En vragen stellen aan de docent via email ook niet. Dat zijn toepassingen van ICT voor organisatorische aspecten van onderwijs. Wat BB betreft zoek ik nog naar echt innovatieve didaktische veranderingen waar je BB voor nodig hebt. Wat is dan wel e-learning? Ik heb er ook (nog) geen eenduidige definitie voor. Wel zijn er allerlei leuke nieuwe technologische ontwikkelingen die onderwijs en opleidien efficienter kunnen maken als lerende en begeleider/docent/whatever er klaar voor zijn en open voor staan. Zoals ambient technologie met bijv. gps en rfid. Of het gebruik van blogs voor reflectie en rapportage. Of het activeren van lerenden door ze er daadwerkelijk op uit te sturen met camera, mobiel, netbook en gps. Een literatuurstudie is handig maar aanvullend zelf het veld in gaan en er achteraf over rapporteren extra leuk. Waarom bijv. is geocaching nog niet ontdekt voor het onderwijs? En waarom is er nog zo weinig samenwerking tussen scholen, musea, bibliotheken en archieven? Een paradijs voor authentiek leren ligt open voor wie er open voor staat. Motiveren, activeren, stimuleren en faciliteren zijn m.i. sleutelwoorden. Maar ik ben bang dat het voorlopig blijft bij bankjes zitten in het klaslokaal. Het toversmoesje voor het management om de geldkraan dicht te houden genaamd 'kredietcrisis' zal nog wel een tijdje misbruikt worden om onderwijsinnovatie onder de duim te houden. Ach, gelukkig mogen wij onderwijstechnologen wel blijven nadenken over wat er wel allemaal mogelijk zou zijn (en wat niet).

O ja, de verlengde herfstvakantie komt er aan (ook wel grieppandemie genoemd). Scholen moeten dan niet gaan sluiten maar vooraf communities inrichten waar uitgriependen thuis op een laag pitje verder kunnen leren samen met lotgenoten. Naar school hoeft niet maar als je in staat bent op de bank GTST te kijken ....., toch?