Zojuist heb ik via de mail een document ontvangen over de regels omtrent het aan studenten beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermde materialen. Een en ander komt vooral neer op een hoop extra werk en zware belemmering van je werk als docent door een industrie die vooral verdient aan wetenschappelijke output. Mijn mening is dat alle wetenschappelijke en anderszins voor het onderwijs van belang zijnde materiaal vrij beschikbaar moet zijn via bijvoorbeeld Creative Common licenties. Auteurs worden als zijnde werknemer van HBO/WO instellingen betaald door de belastingbetaler en die heeft zodoende m.i. recht op vrije toegang tot de resultaten van hun werk.
Wat auteurs van literatuur betreft is dat een andere zaak, die zijn vooral aangewezen op inkomsten uit die publikaties, iets wat voor wetenschappers en docenten vrijwel nooit het geval is.
Maar zolang in het wetenschappelijke wereldje status nog belangrijker is dan democratische grondbeginselen en het publiceren op zich belangrijker is dan de impact van je onderzoek op de samenleving, zal hier ook wel het commerciele uitgeverswereldje de dienst blijven uitmaken.
Analoog aan de drooglegging in de VS zie ik al tafrelen voor me waarbij studenten hun usb-stich vol laten gooien door de docent met pdf materiaal.
maandag 29 november 2010
dinsdag 23 februari 2010
Het Geheim van de Klokkenmakers
Op 14 februari bezocht ik de vertoning van de film "Het Geheim van de Klokkenmakers" en de paneldiscussie naar aanleiding van die film in Filmhuis Luxor te Zutphen. Mijn recensie van de film en de discussie staat als gastblog op http://mijnkindonline.web-log.nl/mijnkindonline/2010/02/gastblog-het-ge.html
vrijdag 22 januari 2010
Implementeren van veranderprocessen
Het is een tijdje rustig geweest op deze blog. Redenen hiervoor zijn dat ik de afgelopen weken vrij veel te doen had. Dat blijft nog wel zo maar het is wel de bedoeling dat ik weer wat meer ga schrijven hier. De komende weken ga ik studenten pedagogiek verblijden met een aantal manieren om implementatieprocessen in het onderwijs te benaderen. Hier zijn veel mogelijkheden en het maken van de juiste keuze is moeilijk omdat er vaak geen optimale keuze is. Inmiddels heb ik een aardige verzameling bronnen dus het moet lukken.
Volgende week woensdag ben ik aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Apenstaart. Dat is in Hilversum bij "Beeld en Geluid". Een heel goed en nuttig initiatief dat hopelijk bijdraagt tot meer kwaliteit en keuze in goede websites voor kinderen. Hierover ook verslag volgende week.
Volgende week woensdag ben ik aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Apenstaart. Dat is in Hilversum bij "Beeld en Geluid". Een heel goed en nuttig initiatief dat hopelijk bijdraagt tot meer kwaliteit en keuze in goede websites voor kinderen. Hierover ook verslag volgende week.
Abonneren op:
Posts (Atom)