Zojuist heb ik via de mail een document ontvangen over de regels omtrent het aan studenten beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermde materialen. Een en ander komt vooral neer op een hoop extra werk en zware belemmering van je werk als docent door een industrie die vooral verdient aan wetenschappelijke output. Mijn mening is dat alle wetenschappelijke en anderszins voor het onderwijs van belang zijnde materiaal vrij beschikbaar moet zijn via bijvoorbeeld Creative Common licenties. Auteurs worden als zijnde werknemer van HBO/WO instellingen betaald door de belastingbetaler en die heeft zodoende m.i. recht op vrije toegang tot de resultaten van hun werk.
Wat auteurs van literatuur betreft is dat een andere zaak, die zijn vooral aangewezen op inkomsten uit die publikaties, iets wat voor wetenschappers en docenten vrijwel nooit het geval is.
Maar zolang in het wetenschappelijke wereldje status nog belangrijker is dan democratische grondbeginselen en het publiceren op zich belangrijker is dan de impact van je onderzoek op de samenleving, zal hier ook wel het commerciele uitgeverswereldje de dienst blijven uitmaken.
Analoog aan de drooglegging in de VS zie ik al tafrelen voor me waarbij studenten hun usb-stich vol laten gooien door de docent met pdf materiaal.
maandag 29 november 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten