woensdag 2 september 2015

INTERDIS 2015: Learning Analytics workshop


Deze week wordt in München de INTERDIS 2015 georganiseerd. Dit is een gecombineerde conferentie van de Gesellschaft für Medien in der Wissenschaft en de Fachgruppe e-learning van de Gesellschaft für Informatik. De eerste dag van de conferentie is traditioneel een dag van workshops. Ik deed mee aan een workshop over learning analytics (LA). Learning analytics is een thema dat de laatste tijd veel aandacht heeft en steeds vaker wordt gebruikt om op basis van data voorspellingen te doen, trajecten uit te zetten of beslissingen te nemen. Data zoals toets scores maar ook data gegenereerd door apps op tablets, learning management systemen of sociale netwerk tools. De workshop bestond uit een aantal presentaties en interessante discussies. De presentaties benaderden learning analytics vanuit het perspectief van de informatica en vanuit de onderwijskunde/pedagogiek. Het programma van de workshop staat uitgewerkt op https://www.conftool.com/interdis2015/index.php?page=browseSessions&path=adminSessions&form_session=53

Een voor mij interessant deel ging over de evaluatie van tools voor learning analytics. Deze tools verzamelen en analyseren data. Wie moeten er betrokken worden bij het ontwerp of de keuze van deze tools? En welke criteria hanteren we bij de evaluatie? Praten we over evaluatie of validering? En welke rol hebben docenten als mogelijke gebruikers van learning analytics om leertrajecten uit te zetten, beslissingen te onderbouwen over leerlingen of keuzes te maken m.b.t. de didactische design van hun lessen? Wordt learning analytics een belangrijk element in de toekomstige lerarenopleiding/pabo?

De workshop heeft veel inspiratie opgeleverd, leesvoer maar ook vragen en de behoefte me nog meer te verdiepen in het thema. Onlangs heb ik kennis gemaakt met LA via de online cursus https://www.edx.org/course/big-data-education-teacherscollegex-bde1x  Achteraf een toch vrij pittige cursus met veel nadruk op het gebruik van de in mijn ogen niet zo gebruikersvriendelijke tool Rapidminer.

Met deze workshop is het nog niet gedaan met het thema learning analytics op deze conferentie. De keynotes op woensdag en donderdag raken het thema allebei, op zijn minst zijdelings. Daarover later meer.

Geen opmerkingen: