donderdag 18 september 2008

Laatste dag GMW conferentie

De GMW conferentie loopt op het eind toe. Vanochtend een leuke keynote van Tom Reeves over nieuwe benaderingen van hoger onderwijs naar aanleiding van andere leer- en leefwijzen van de komende studentengeneraties. Tom noemde ook een aantal boeken, waarover later meer.
Centraaal thema was open educational resources. Dat zal de komende jaren een hot issue blijven. Het betekent niet 'materiaal dat zonder beperkingen gedownload kan worden' maar leermiddelen die in vrije uitwisseling tussen belanghebbenden beschikbaar komt en waarover in een democratische community gediscussieerd wordt en waarbinnen ook kwaliteitszorg wordt gehanteerd. In mijn ogen een mooie ontwikkeling waar ook uitgeverijen op zullen moeten inspringen op termijn.
De discussie over de netgeneratie was minder uitvoerig dan ik had gehoopt. Het tendeert eigenlijk ernaar dat er vanwege de snelle ontwikkelingen niet echt van een netgeneratie gesproken kan worden. Ook wijzen veel presentaties uit dat het vooral de beschikbaarheid van apparatuur (laptop, ipod, mobiel, etc) is wat er speelt en dat veel studenten helemaal niet zo ict-vaardig zijn als we denken.
Ook is er een duidelijke vraag om op dit gebied onderzoek te doen met substantiele empirische data, want dat mist nog. Schulmeister vraagt daar o.a. ook om en terecht denk ik.
Straks nog de afsluitende paneldiscussie en dan is ht al weer afgelopen. Er volgt nog een prijsuitreiking van de medidaprix in Wenen (2 uur heen, 2 uur terug in de bus, niet echt zin in). Morgen hele dag in de trein naar Nederland.

Geen opmerkingen: